Forside
Nyheder
Introduktion
Terrororganisationer
RAF 1968 - 1972
RAF 1973 - 1976
RAF 1977 - 1998
Medlemmerne
Ofrene
Biografier
Artikler
Fotoalbum - RAF
Fotoalbum - Ofre
Hvor mange terrororganisationer, der findes i dag, er et svært spørgsmål at besvare. Det kommer nemlig an på, hvem du spørger. Både EU og USA har i underkanten af 50 organisationer listet som terrororganisationer. På denne side er oplistet nogle af de mest berygtede.

2. juni-bevægelsen (Vesttyskland)
Grundlagt i begyndelsen af 1970’erne ved en sammenlægning af flere mindre venstreorienterede grupper med rødder i det autonome miljø i Vesttyskland. Mest kendt for den eneste "vellykkede" kidnapning i Vesttyskland, hvor gruppen i 1975 kidnappede CDU-borgmesterkandidaten i Berlin Peter Lorenz. Gruppen fik opfyldt sine krav om løsladelse af nogle fængslede kammerater og løslod efterfølgende deres gidsel uskadt. Gruppen var nært allieret med det marxistisk-leninistiske Rote Armee Fraktion. Da gruppen i begyndelsen af 1980’erne blev opløst blev nogle af de resterende medlemmer optaget i RAF.

Action Directe (Frankrig)
Grundlagt i 1977 ved en sammenslutning af to grupper (GAPI - Groupes d'Action Révolutionnaire Internationalistes og NAPAP - Noyaux Armés pour l'Autonomie Populaire) på den yderste venstrefløj i Frankrig. I 1979 blev gruppen omorganiseret fra en militærpolitisk koordinationsgruppe for den autonome bevægelse til en byguerilla-organisation, som udførte voldsomme angreb i Frankrig. Tæt allieret med Rote Armee Fraktion i Vesttyskland fra 1984. Gruppen blev nærmest opløst, da de ledende medlemmer blev arresteret i februar 1987.
Blev forbudt af den franske regering i 1982.

Al-Qaeda (global organisation med base i Afghanistan)
Grundlagt i slutningen af 1980’erne af Osama bin Laden og Ayman al-Zawahri som et samlingspunkt for arabere, som kæmpede i Afghanistan mod Sovjetunionen. Har som erklæret mål at vælte ikke-muslimske regimer og fjerne ikke-muslimmer fra muslimske lande. I dag måske mere en symbolsk terrororganisation.
Listet som terrororganisation af USA og EU.

Al-Aqsa Martyrernes Brigade (Gaza og Vestbredden)
Grundlagt i begyndelsen af 2002 med det erklærede mål at bekæmpe og udrydde den jødiske stat Israel. Er tæt forbundet med Fatah-bevægelsen. Har flere gange siden Fatah-bevægelsens store leder Yasser Arafats død udført angreb i hans navn.
Listet som terrororganisation af USA og EU.

De Røde Brigader (Italien)
Grundlagt i 1970 som en marxistisk-leninistisk terrorgruppe, hvis erklærede mål var oprettelsen af revolutionær stat gennem væbnet kamp og at løsrive Italien fra NATO-samarbejdet. Mest kendt for kidnapning og mord på af den tidligere ministerpræsident Aldo Moro i 1978. Gruppen blev næsten opløst efter slutningen på den kolde krig. Da var gruppe blevet splittet i to i 1984 og de fleste ledende medlemmer var i enten arresteret eller i eksil.
Listet som terrororganisation af EU.

ETA - Euskadi Ta Askatasuna (Spanien og Frankrig)
Grundlagt i 1959 som en gruppe, der ønskede at fremme traditionel baskisk kultur. Udviklede sig hurtigt til en paramilitær selvstændighedsbevægelse. Har som erklæret mål, at danne en uafhængig socialistisk regering i de baskiske områder i Spanien og Frankrig. ETA indledte en permanent våbenhvile i 2006.
Listet som terrororganisation af USA og EU.

FARC - Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (Colombia)
Grundlagt i midten af 1960’erne som en militant gren af det colombianske kommunistparti. Er senere brudt ud af kommunistpartiet og har dannet deres eget marxistisk-leninistiske parti Clandestine Colombian Communist Party. Har som erklæret mål at gennemføre en marxistisk-leninistisk revolution i Columbia.
Listet som terrororganisation af USA og EU.

HAMAS - Harakat al-Muqawamah al-Islamiyya (Gaza og Vestbredden)
Grundlagt i 1987 af Ahmed Yassin og Mohammad Tahasent. Er både en politisk/social bevægelse og en terrororganisation. Har som erklæret mål at ødelægge Israel og at oprette en islamisk stat. Har flest støtter i Gaza.
Listet som terrororganisation af USA og EU.

Hezbollah (Libanon, Iran)
Grundlagt i 1982 som en shiamuslimsk gruppering med en politisk og en militær gren. Har som erklæret mål at fordrive Israel fra det sydlige Libanon. Meget tæt knyttet til præstestyret i Iran. Var indtil 2005 ikke listet som terrororganisation i EU.
Listet som terrororganisation af USA og EU.

IRA – Irish Republican Army (Irland)
Grundlagt i 1922 efter den irske uafhængighedskrig. Har som erklæret mål at indlemme det anglikanske Nordirland i den katolske irske republik. I 1969 opdelt i Official IRA og Provisional IRA. Official IRA nedlagde våbnene i 1972, mens Provisional IRA indgik våbenhvile i 2005. Inden da udskiltes Real IRA, der var imod den spirende fredsproces og normaliseringen af forholdet mellem parterne i konflikten.
Listet som terrororganisation af Storbritannien, Irland og USA.

Irgun (Israel)
Grundlagt i 1931 af Avraham Tehomi som resultat af en splittelse i organisationen Haganah. Havde som erklæret mål oprettelsen af en jødisk stat i det britiske mandatområde Palæstina. Efter oprettelsen af staten Israel blev Irgun grundlaget for det politiske parti Herut, der senere blev til partiet Likud. Den israelske premiereminister Menahem Begin var leder af Irgun i årene optil 1948 og var derfor ansvarlig for talrige terrorhandlinger. Irguns mest berømte terrorhandling var sprængningen af Hotel King David i Jerusalem i 1947. Bombesprængningen dræbte 91 mennesker.
Blev betragtet som en terrororganisation af Storbritannien.

Islamisk Jihad (Syrien, Gaza og Vestbredden)
Grundlagt i 1970’erne som en gren af Egyptisk Islamisk Jihad. Har som erklæret mål at ødelægge Israel og at oprette en islamisk stat. Har base i Syriens hovedstad Damaskus. Støttes finansielt af Syrien og Iran. Kritiseres af mange arabiske regeringer for at være for vestlige og for lidt muslimske. Har flest støtter på Vestbredden.
Listet som terrororganisation af USA og EU.

PFLP - Popular Front for the Liberation of Palestine (Gaza og Vestbredden)
Grundlagt i 1967 som en maxistisk-leninistisk politisk og militær organisation. Har som erklæret mål at ødelægge Israel og at oprette en islamisk stat. Var i mange år den næststørste gruppering i PLO (Palestinian Liberation Organization), men er i dag kun populær i Gaza og på Vestbredden. Den danske Blekingegadebande støttede gennem bankrøverier i to årtier PFLP økonomisk.
Listet som terrororganisation af USA og EU.

PKK - Partiya Karkerên Kurdistan (Tyrkiet)
Kurdisk arbejderparti også kendt som KADEK og Kongra-Gel. Grundlagt i 1970’erne af Abdullah Öcalan, der i dag sidder fængslet på livstid i Tyrkiet. Har som erklæret mål at oprette en selvstændig kurdisk stat. Idemæssigt er PKK baseret på revolutionær marxistisk-leninistisk ideologi iblandet kurdisk nationalisme.
Listet som terrororganisation af USA og EU.

Tamilske Tigere - Liberation Tigers of Tamil Eelam (Sri Lanka)
Grundlagt i 1972 af undertrykte tamilske studerende med Velupillai Prabhakaran som leder. Har som erklæret mål at oprette en selvstændig tamilsk stat i de tamilsk dominerede dele af Sri Lanka. Organisationen kom i 2006 på EU’s liste over terrororganisationer.
Listet som terrororganisation af USA og EU.

Shining Path - Sendero Luminoso (Peru)
Et af de kommunistiske partier i Peru. Grundlagt i slutningen af 1960’erne som en maoistisk guerilla med det erklærede mål at omdanne Peru til en marxistisk-leninistisk stat. Lederen var den tidligere universitetsprofessor Abimael Guzmán. Guzmán blev anholdt i september 1992, hvilket splittede organisationen i flere smågrupperinger. Organisationen er berygtet for at være ekstremt voldelig og fik bl.a. derfor aldrig bred opbakning i befolkningen.
Listet som terrororganisation af USA og EU.

|Forside| |Nyheder| |Introduktion| |Terrororganisationer| |RAF 1968 - 1972| |RAF 1973 - 1976| |RAF 1977 - 1998| |Medlemmerne| |Ofrene| |Biografier| |Artikler| |Fotoalbum - RAF| |Fotoalbum - Ofre|